Uygulamayı çalıştırdığınızda karşınıza çıkacak ilk pencere yukarıda görünen penceredir. Pencerenin sol yarısında konumlanmış olan butonlar şu işe yarar;
Örnek Uygulama: Bu buton Python öğrenmeye başlamanız için hazırlanmış, içinde programlama dillerinin geleneksel başlangıç kodu olan "Merhaba Dünya" çıktısını veren, bir satır kod bulunan hazır bir kod penceresi açar. Kodu çalıştırabilir, değiştirebilir ve Python öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Yeni: Bu buton boş bir Python dosyası oluşturur.
Aç: Bu buton önceden yazılmış, bilgisayarınızda mevcut olan .py uzantılı python dosyalarını editörde açmanızı sağlar.
Atla: Bu butona tıkladığınızda herhangi bir kod penceresi açılmadan doğrudan editör açılır.
Pencerenin sağ yarısında ise Son Kullanılan Dosyalar başlığı altında editörde en son açılan dosyaları görebilir ve dosyaya tıklayarak editörde açabilirsiniz.
Yeni Butonuna tıklayarak ilk projemizi oluşturalım!
Butona tıkladıktan sonra kod penceresi karşınıza çıkacaktır. Kendi kodunuzu yazmaya başlayabilirsiniz.
Başlangıç için konsola ‘Merhaba Dünya’ yazdıran kodu yazalım. ‘print(“Merhaba Dünya”)’ yazdıktan sonra ekranın sağ üstünde bulunan çalıştır butonuna tıklayalım.
Kodumuzu çalıştırdığımızda bize sonucu gösteren bir konsol penceresi karşımıza çıkacaktır.
Editörün üst kısmında bulunan Pynar Logosuna tıkladığınızda Pynar editör sürümü, python sürümü gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.
Editörün üst kısmında bazı yler ve işlevli butonlar bulunduran bir menümüz var.
Yeni butonu tıklandığında yeni bir kod sekmesi açar.
Aç butonuna tıklandığında bilgisayarınızda kayıtlı olan .py uzantılı bir dosyayı editörde açabilirsiniz.
Açılmak istenilen dosyayı seçtikten sonra aç butonuna tıklayın.
Dosyayı istenilen gibi değiştirebilir veya çalışmaya kalınan yerden devam edebilebilir.
Son Kullanılan Dosyalar butonuna tıkladığınız son kullandığınız dosyaların bir listesi karşınıza çıkar.
Açmak istediğiniz dosyaya bu menüden hızlıca ulaşabilir ve editörde açabilirsiniz.
Kaydet butonuna tıkladığınızda açık olan kod penceresi bilgisayarınıza kayıt edilecektir.
Eğer daha önceden hiç kaydedilmemiş bir kod yazıyorsanız kaydedileceği dizini seçeceğiniz bir pencere ile karşılaşırsınız.
Fakat zaten kayıtlı olan bir dosyanın üzerinde değişiklik yaptıysanız doğrudan eski dosyanın yerine yenisini yazacaktır.
Üzerinde değişiklik yaptıktan sonra bir dosyayı kaydedip kaydetmediğinizi dosya adının yanında bulunan "*" işaretinden anlayabilirsiniz. Eğer işaret varsa dosyanız kaydedilmemiş anlamına gelir.
Farklı Kaydet butonuna tıkladığınızda önceden oluşturulmuş olsa bile dosyanızı yeni bir isimle ya da farklı bir dizine kaydedebileceğiniz bir pencere karşınıza çıkar. Farklı kaydettiğinizde dosyanızın değişiklik yapmadan önceki hali korunmuş olur.
"Merhaba Dünya" yazdıran kod değiştirildi fakat değiştirilmiş dosyanın adı değiştirilip farklı kaydedildiğinde yeni dosya eski dosyayı etkilemeden kaydedilecektir.
Yazdır butonu editörde yazılan kodun bir yazıcı aracılığıyla çıktısının alınmasını sağlar.
Geri Al butonu yaptığınız değişiklikleri adım adım geri alır. Her tıkladığınızda yaptığınız bir değişiklik geri alınır.
İleri Al butonu "Geri Al" butonu sildiğiniz değişlikleri adım adım tekrar yazar. İleri Al butonu sadece Geri al butonu ile silinenleri geri getirebilir.
Yakınlaştır butonu editörde yazdığınız kodun boyutunu arttırır.
Uzaklaştır butonu editörde yazdığınız kodun boyutunu azaltır.
Bul Değiştir butonu kod içinde aradığınız bir ifadeyi bulmanızı ve isteğinize bağlı olarak değiştirmenizi sağlar.
Aramak istediğiniz ifadeyi kutucuğa yazdığınızda bulunan ilk ifade işaretlenecektir. Aynı ifadenin geçtiği farklı yerleri de görmek için "Bul" butonnuna basın.
Aynı pencerede yer alan "Değiştir" sekmesinde ise ifadeleri teker teker ya da topluca bulup değiştirebilirsiniz. Örneğin:
Tümünü değiştir butonuna tıklandığında "Admin" olan tüm ifadeler "YeniAdmin" olarak değiştirelecek.
Ayalar butonuna tıklandığında karşınıza editörde kullanılan yazı tipini ve boyutunu değiştirebileceğiniz, kullanım verilerinizi görüp, silebileceğiniz, sınav ve hata düzeltme işlemleri ile ilgili özellikleri yönetebileceğiniz bir pencere açılır.
İsteğe bağlı olarak editörün ya da yazılan kodu yazı tipi ve boyutu değişitirilebilir. Tab boşluğunun büyüklüğü ayarlanabilir. kullanıcı verilerinin kaydedilip kaydedilmeyeceği seçilebilir, veriler silinebilir veya dosyanın konumuna gidilip incelenebilir.
Değiştirmek istediğiniz alanın yazı tipi ya da boyut alanına tıklandığında karşınıza aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi çıkar. Ayarlarda değişiklik yaptığınızda yazı tipi ayarlarından kaynaklı editörünüz kullanışsız hale gelirse uyarıda da belirtildiği gibi Ctrl+G tuş kombinasyonuna basarsanız ayarlarınız varsayılan haline geri getirilecektir.
Uyarıya tamam diyerek devam ettiğiniz de bilgisayarınızadaki yüklü olan fontları görebildiğiniz bir ayarlama penceresi çıkar. İstediğiniz ayarlamaları yaptıktan sonra 'Tamam' butonuna basarak pencereyi kapatabilirsiniz.
İstenilen değişikler yapıldıktan sonra 'Tamam' butonuna tıklanır. Değişikler editör yeniden başlatıldığında geçerli olacaktır. Eğer hemen yeniden başlatmak isterseniz Evet düğmesine tıklayınız.
Hata düzeltme için sohbet robotunu kullan seçilebilir kutusunu işaretlediğiniz de yaptığınız hatalarda sohbet robotu otomatik şekilde devreye girer ve hatanız ile ilgili sizi yönlendirir ve önerilerde bulunur. Bu seçenek seçili olmazsa sadece hatanızı görebilirsiniz ama çözüm ile alakalı öneriler sunulmaz.
Paket Yorumlayıcı Seçimi
Pynar Editörün kullanacağı Python sürümünün seçiminin yapıldığı ekrandır. Seçilebilir kutudan 1 numaralı “Otomatik Seç” kutusu seçilirse bilgisayarınızda varsayılan olarak seçili olan Python sürümü otomatik olarak kullanılmaktadır.
Eğer kullanılacak Python versiyonunu kendiniz seçmek isterseniz. Seçilebilir kutudan 2 numaralı “Ben Seçeceğim” kutusu seçmelisiniz.
ardından açılabilir kutudan bilgisayarınızda yüklü olan Python versiyonları gözükmektedir. Kullanmak istediğiniz Python sürümünü seçiniz.
İstenilen değişikler yapıldıktan sonra 'Tamam' butonuna tıklayınız. Değişikler editör yeniden başlatıldığında geçerli olacaktır. Eğer hemen yeniden başlatmak isterseniz Evet düğmesine tıklayınız.
Paket Yöneticisi butonuna tıklandığında python dilinde içinde hazır fonksiyonlar bulunduran paketleri bilgisayarınıza kurabilirsiniz ve bilgisayarınızda kurulu olan paketleri görebilirsiniz.
Kurmak istediğiniz paketin ismini yazıp 'PyPl’dan Paket Bul' butonuna basın. Paket bulunduktan sonra 'kur' butonuna basın. Kurulum sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğinde kurulum başarılı ekranı karşınıza gelecektir.
Bulut işlemleri, kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak farklı cihazlardan da kendi dosyalarınıza erişmenizi sağlayan, Öğretmeninize dosya göndermenizi sağlayan bir sistemdir. Bu özellikten yararlanmak için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
Buluta gönder butonuna tıkladığınızda o anda açık olan dosyayı buluta kaydeder.
dosyanın ismini girin ve 'tamam'a tıklayın.
İşlem tamamlandı.
Buluttan indir butonuna tıkladığınızda bulutunuzda bulunan dosyaların bir listesi açılır.
İstediğiniz dosyayı editörde açabilir ya da buluttan silebilirsiniz.
İndirmek istediğiniz dosyayı seçip 'Dosyayı Aç'a tıkladığınızda dosya Pynarkutu dizinine kaydedilir.
Dilerseniz farklı konuma kaydetme seçeneiğini kullanarak başka bir konumda tekrar açabilirsiniz.
Öğretmene Gönder butonuna tıkladığınızda pencerenizde açık olan kod dosyası sistemde kayıtlı olan öğretmeninize gönderilmesi için sizden onay istenir.
Çıkan ekranda Evet düğmesine tıklarsanız kodunuz öğretmeninize gönderilir.
Pynar Kutu butonuna tıkladığınızda buluttan indirdiğiniz dosyaların kaydedildiği dizine erişirsiniz. Bu dizin buluttan dosya indirdiğinizde belgelerim klasörü içinde otomatik olarak oluşturulur.
Sol menüde ana konu başlıkları bulunur.Öğrenmek istediğiniz konuya tıkladığınızda alt konu başlıklarını içeren bir menü açılır.
Konu başlığının yanında bulunan '+' butonuna tıkladığınızda alt menülere ulaşabilirsiniz.
Öğrenmek istediğiniz konu başlığının alt menülerinde konuyla ilgili örnek kodlara ulaşabilirsiniz. istediğiniz koda basılı tutup kod penceresine sürüklerseniz örnekteki hazır kod bloğunu görebilirsiniz.
Detaylı bilgi almak istediğiniz konu başlığının yanında bulunan yardım ikonuna tıklayarak ilgili konu için hazırlanmış bir konu anlatımına ulaşabilirsiniz.
Sohbet robotu editörü kullanırken size yardımcı olabilecek bir asistandır. Python dili ile ilgili sorular sorup cevap alabilirsiniz.
Editörün sağ kenarında bulunan gri alana tıklayarak sohbet robotu penceresini açabilirsiniz.
Sohbet robotu penceresinin sağ üst köşesinde bulunan ok işaretine tıklayarak pencereyi kapatabilirsiniz.
Öğrenmek istediğiniz konuyu açık bir şekilde mesaj kutusuna yazdığınızda sohbet robotu konuyla ilgili bilgileri verecektir. Sohbet robotuna 3 harften fazla ve anlamlı kelimeler girmelisiniz.
Sohbet robotuna emoji göönderebilirsiniz. Mesaj kutucuğunun solunda bulunan Gülen yüz emojisine tıklayarak tüm emojilere ulaşabilirsiniz.
İstediğiniz emojiyi seçtikten sonra Enter’a basarak mesajınızı yollayabilirsiniz.
Sohbet penceresini temizlemek için mesaj kutusunun sağında bulunan çöp kutusu kutusuna tıklayarak sohbeti sil seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Sohbet penceresindeki tüm mesajlar silinecektir.
Hatalı bir kodu çalıştırdığınızda PyNar editörün alt kısmında koddaki hataları içeren bir liste gözükücektir. Hata mesajı sütununda hatanızın ne olduğu yazar. Dosya sütununda ise hatanın hangi dosyada bulunduğu yazar. Satır sütununda ise hatanın editörde kaçıncı satırda olduğunu görebilirsiniz.
Hata listesinden görmek istediğiniz hataya tıklarsanız hatanın olduğu satırın altı kırmızı ile çizilecektir.
Pynar editör üzerinde alt kısımda bulunan durum çubuğu klavye kısayollarına ulaşmak için ya da editörde yapılan hatalar hakkında bilgi almak için kullanılır.
Pynar Editörün herhangi bir ekranında sağ altta bulunan kısayollar yazısına tıkladığınızda açılacak pencerede uygulama içerisinde kullanılacak kısayollar görüntülenmektedir.
Tamam’a tıklayarak açılan ekranı kapatabilir ya da Detaylı Bilgi düğmesine tıklayarak Klavye Kısayolları hakkında yazılan detaylı yardım dökümanını inceleyebilirsiniz.
Pynar Editörün herhangi bir ekranında sağ altta bulunan kısayollar yazısına tıkladığınızda açılacak pencerede uygulama içerisinde kullanılacak kısayollar görüntülenmektedir.
Tamam’a tıklayarak açılan ekranı kapatabilir ya da Detaylı Bilgi düğmesine tıklayarak Klavye Kısayolları hakkında yazılan detaylı yardım dökümanını inceleyebilirsiniz.
Kes işlemi 'CTRL' ve 'x' tuşlarına aynı anda basılarak yapılır. Seçili metin bulunduğu yerden silinir ve kopyalanır.
Yapıştır işlemi 'CTRL' ve 'v' tuşlarına aynı anda basılarak yapılır. Önceden kopyalanmış bir metni imlecinizin bulunduğu yere yapıştırır.
Geri Al işlemi 'CTRL' ve 'z' tuşlarına aynı anda basılarak yapılır. Yapılan değişiklikleri sondan başlayarak adım adım geri alır. Örnekte 7. satıra yapıştırılan bir metin ctrl+z ile geri alınıyor.
Geri Al işlemi 'CTRL' ve 'k' tuşlarına aynı anda basılarak yapılır. Seçili satırları Python yorum satırı haline getirir.
'CTRL' ve 'N' tuşlarına aynı anda basarak yeni bir program sekmesi açabilabilir.
'CTRL' ve 'O' tuşlarına aynı anda basarak bilgisayarda kayıtlı olan bir Python kod dosyası PyNar editöründe açabilabilir.
'CTRL' ve 'S' tuşlarına aynı anda basarak kaydedilmemiş değişiklikleri olan bir python kodu ya da hiç kaydedilmemiş yeni bir python kodunu bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
Program kaydedildikten sonra sekmenin isminin değiştiğini ve kaydedilmediği işaret eden * simgesinin kaybolduğunu görebilirsiniz.
'CTRL' 'Shift' ve 'S' tuşlarına aynı anda basarak üzerinde değişiklik yaptığınız programın ilk halini değiştirmeden son halini yeni bir isimle veya yeni bir konuma kaydetmenize olanak sağlar.
Dosyanın ilk hali de son hali de bilgisayarda bulunuyor. Farklı kaydet işlemini yaptıktan sonra yapılan değişiklikler ise yeni kaydettiğimiz dosyanın üzerinde yapılır.
'CTRL' ve 'P' tuşlarına aynı anda basarak açık olan dosyadaki kodu bilgisayarın erişimi olduğu yazıcılar aracılığyla yazdırabilirsiniz.
'CTRL' 'Shift' ve 'Z' tuşlarına aynı anda basarak Geri al işleminin tam tersini yaparak geri aldığını bir işlemi tekrar geri getirebilirsiniz.
'CTRL' ve '+' tuşlarına aynı anda basarak PyNar editörünün yazı fontunu büyütebilirsiniz.
3 defa 'CTRL' ve '+' tuşlarına bastıktan sonra:
'CTRL' ve '-' tuşlarına aynı anda basarak PyNar editörünün yazı fontunu küçültebilirsiniz.
3 defa 'CTRL' ve '-' tuşlarına bastıktan sonra:
'CTRL' ve 'H' tuşlarına aynı anda basarak daha önceden açtığınız dosyaların bir litesine ulaşabilirsiniz.
'CTRL' ve 'F' tuşlarına aynı anda basarak Bul ve Değiştir aracını açabilirsiniz.
'CTRL' ve 'W' tuşlarına aynı anda basarak açık olan kod sekmesini kapatabilirsiniz.
Ayrıca açık olan kod sekmesinin üst kısmına gelerek mouse’unuzun orta tuşuna basarsanız da sekmenizi kapatabilirsiniz.